Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Breaking Dawn

 A regény elején Bella feleségül megy Edwardhoz. A mézesheteiket az Esme-szigeten töltik, amit még Esme, Edward nevelőanyja kapott ajándékba férjétől,Carlisle-tól. A nászéjszaka konfliktushoz vezet, mivel Edward attól fél, hogy elveszíti a fejét és emberfeletti erejével megsebzi a lányt szeretkezés közben, ám Bella ragaszkodik hozzá, hogy megpróbálják.

Néhány nappal később Bella rádöbben, hogy állapotos, Edward azonnal hazautazik a lánnyal, hogy kikérje Carlisle tanácsát, mivel a magzat túlságosan gyorsan nő. Edward eszét veszti az aggodalomtól, mivel a gyorsan növekvő magzat egyre gyengíti a lány törékeny szervezetét, ezért megpróbálja abortuszra rábeszélni. Bella azonban rendkívüli módon kötődik a gyermekéhez és ragaszkodik a szüléshez, annak ellenére, hogy tudja, nem fogja emberként túlélni. Rosalie támogatja Bellát elhatározásában, és nem engedi, hogy bárki is árthasson a kicsinek. A magzat halálra ítéli Bellát, eltöri számos csontját a fejlődés közben. A lány szenvedését Edward és Jacob is nagyon nehezen viseli. Mindenki úgy véli – Bellát és Rosaliet kivéve –, hogy a magzat szörnyeteg, és jobb lenne elpusztítani. A vérfarkasok is ezen a véleményen vannak, Jacob azonban képtelen rá, hogy ártson a lánynak, ezért olyat tesz, ami a törzs történetében még nem fordul elő: elszakad a hordától. Seth és Leah Clearwater követik a példáját és Jacob a másik két szakadár farkassal csatlakozik Cullenékhez.

Edward azután kezdi szeretni a babát, miután meghallja annak gondolatait, és rájön, hogy a baba egyáltalán nem akar ártani Bellának és ugyanúgy szereti az édesanyját, ahogy Bella őt. Bella majdnem belehal a szülésbe, de Edward beadja neki saját vámpírmérgét és kislányukat is megmenti. Megkezdődik Bella fájdalmas átalakulása. Renesmee születése után Bella egy ideig nem láthatja kislányt, bár új vámpír létére elképesztő önuralommal rendelkezik, így hamarabb mehet emebrek közé, mint bárki gondolta volna. Renmesmee óriási hatással van Jacobra, és a fiú rádöbben, ugyanúgy érez Renesmee iránt, mint Sam Emily iránt, és hogy ha Renesmee felnő, egy párt fognak alkotni. Bella nehezen viseli, de amikor látja, hogy Jacob szeretete Renesmee iránt tiszta és ártatlan, elfogadja a dolgot.

Közös állatvadászat során Bella összefut Irinával a szomszédos klánból, aki távolról megpillantja Renesmee-t, és azt hiszi a kislány egy halhatatlan gyermek, vagyis egy olyan vámpír, akit gyermekként változtattak át. Ez viszont tilos, mert a gyermekvámpírok kontrollálhatatlanok és emiatt nagy a veszélye annak, hogy felfedik a vámpírok titkát az emberek előtt. Irina, akinek vámpír nevelőanyját ilyen bűn miatt ölte meg a Volturi, félelmében azonnal a Volturihoz siet és bejelenti, hogy Cullenék átváltoztattak egy gyereket. A Volturi megállítására Cullenék összetoborozzák barátaikat, hogy tanúsítsák a Volturi előtt: Renesmee nem gyermekvámpír, hanem egy vámpír és egy ember közös gyermeke. A Volturival való harc során Bella rádöbben, hogy mentális pajzsát, ami miatt Edward nem képes a gondolataiban olvasni, ki tudja terjeszteni másokra is, így meg tudja védeni szeretteit Jane és a többi veszélyes vámpír képességeitől.

Végül felbukkan Alice és Jasper, akik Dél-Amerikából hoztak magukkal egy fiút, aki szintén vámpír apa és ember anya gyermeke, hogy bebizonyítsák, a félvérek nem jelentenek veszélyt a vámpírok titkaira. A Volturi távozik, Bella férjével és kislányával folytatja életét.